Miten tutkitaan krypto projekteja? Esimerkkinä Ondo
Tässä artikkelissa käydään läpi miten itse tutkin krypto markkinaa ja etsin sieltä projekteja joihin sijoitan, tämä ei ole sijoitusneuvo ja muista tehdä aina ensin oma taustatutkimus ennenkuin sijoitat yhtenkään krypto projektiin. Tämän oppaan tarkoitus on käydä läpi se miten bongasin Ondo projektin, miten tutkin tätä projektia ja miksi sijoitin siihen.
Uusien projektien etsiminen CoinMarketCap palvelussa
Seuraan uusia tokeneita coinmarketcap.com palvelussa ja sieltä katson uusia projekteja, avasin Ondo projektin ja lähdin tästä tutkimaan tätä hanketta. Ensimmäiseksi avaan aina uusissa projekteissa heidän kotisivunsa jonka jälkeen tutustus siihen mitä tällä projektilla on tarkoitus tehdä, Ondon ideana on tuoda finanssipalvelut kaikkien saatavilla lohkoketjun päällä ja pidemmälle selatessani huomasin että Ondon rahoituksesta menee varat BlackRockin kautta ETF:iin joka herätti mielenkiintoni entisestään.
Etsin uusia projekteja aina siten että kysyn itseltäni: Onko tälle projektille tulevaisuudessa käyttöä? Mitä ongelmia tämän projektin on tarkoitus ratkaista? Onko tämä projekti käyttöön perustuva vai meemi/shitcoin? Itse en aio sijoittaa meemi tokeneihin eli shitcoineihin koskaan vaan haluan sijoittaa kohteisiin joille löytyy oikeaa käyttöä sekä tulevaisuutta.
Krypto projektin tutkiminen tarkemmin
Ondon kanssa kun olin tutustunut projektin kotisivuihin aloitin seuraavan vaiheen tutkimisessa joka pitää sisällään holdaajien tarkistamisen, eli jos projektissa on yksi holdaaja tai useita holdaajia jotka omistavat suuren prosenttuaallisen osuuden kyseisestä tokenista skippaan ne suoraan koska tällöin yksi taho pystyy pudottamaan tokenin hinnan myymällä oman osuutensa jolloin riski rahojensa menettämisessä on erittäin suuri. Muista myös tarkistaa ettei kyseessä ole sopimus kuten ondon kohdalla, sopimuksessa on noin 80% tokeneista.
Seuraavaksi esitetään taulukossa specsit 25.02.2024 päivältä:
Tokeneita saatavilla | Holdaajia | Siirtoja yhteensä | Marketcap | Tokeneita kierrossa |
---|---|---|---|---|
10 000 000 000 | 15 650 | 106 485 | 299 000 000€ | 1 386 527 695 |
Ondon kanssa itselläni stradegiana on mennä pitkällä tähtäimellä eli vähintään 12 kuukauden sijoitus itselläni, vaikka kyseinen tokeni on jo lähes kaksinkertaistanut alkuperäisen sijoitukseni en aio myydä tokeneitani koska projekti on alkuvaiheessa ja mahdollisuus kasvuun houkuttaa holdaamaan.
Ondon kotisivuilta pääsee myös tutustumaan heidän ekosysteemiinsä jossa kerrotaan tarkemmin mitä projektilla on tarkoitus tehdä tulevaisuudessa, näissä krypto projekteissa on hyvä muistaa se että kotisivut ovat poikkeuksetta aina englannin kielellä. Ondolla ei ole suoraan whitepaper tyylistä dokumenttia koska heidän dokumenttinsa on kattavempi kuin perinteinen whitepaper ja se on jaoteltu useampiin eri alasivuihin joihin voit tutustua tästä.
Mitä mieltä olen Ondo projektista?
Ondo on kryptoprojekti jonka tarkoitus on tuoda sijoitusmaailma kaikkien saataville lohkoketjun avulla ja sen vuoksi itselläni on erittäin kovat odotukset tämän projektin tulevaisuudelle, Ondo nousi todella nopeasti lähes top 100 tokenin joukkoon marketcapin perusteella kun se tuli julkisesti saataville 01/2024 ja se on yksi merkki siitä että projektilla on tulevaisuutta, toinen merkki on se että taustalla on vahva joukko osaavia tekijöitä sekä se että projektia ei ole tehty muutamassa kuukaudessa vaan se on aloitettu 2021 ja se tuli julkisesti saatavilla vasta 2024.
Sijoittajien näkökulmassa on eräs henkilö jota seuraan hän on Stani Kulechov eli taho joka perusti ensin ETHLendin joka tunnetaan nykyisin nimellä Aave, hän on yksi ondon sijoittajista jo erittäin aikaisessa vaiheessa ”Seed” eli siemenvaihe vuodelta 2021. Uusia projekteja etsiessäsi kannattaa myös tutustua krypto maailmaan kovimpiin nimiin ja heidän tekemiinsä sijoituksiin, tätä varten löytyy cryptorank.io niminen palvelu jossa voit seurata uusien projektien rahoitusta. Sivustolta löytyy myös IDO/ICO projekteja joiden avulla voit päästä mukaan sijoittamaan varhaisessa vaiheessa.