Mikä on kaasumaksu eli Gas fee

Mikä on kaasumaksu eli gas fee?

Kaasumaksu eli gas fee on hinta joka maksetaan lohkoketjussa tapahtuvasta siirrosta, toisaalta on olemassa myös älysopimuksia joissa ei mene kaasumaksua lainkaan mutta siirroissa usein joutuu maksamaan kaasumaksun jotta voit lähettää virtuaalivaluuttoja tai vaikka NFT:tä. Joissakin lohkoketjuissa kaasumaksut ovat merkittävästi pienempiä kuin toisissa lohkoketjuissa, tämä riiippuu siitä miten lohkoketju on rakennettu. Esimerkkinä Ethereum jossa kaasumaksu voi olla jopa satoja euroja vaikka siirtäisit kymppejä kun taas polygonin lohkoketjun päällä siirrot voivat maksaa senttejä vaikka siirtäisit tuhansia euroja.

Leger - markkinoiden paras kylmälompakko

Miksi kannattaa seurata kaasumaksujen arvoa?

Tässä esimerkkinä ethereumin kaasumaksut 02.03.2024-09.03.2024 väliltä, huomaamme taulukosta että Tiistaina kaasumaksu oli yli 200 gweitä kun taas tänään artikkelin kirjoitushetkellä kaasumaksu oli noin 40 gweitä. Ethereumin kaasumaksuja voidaan seurata Gas Tracker palvelun avulla jonka löydät Etherscan sivustolta. Kaasumaksuja kannattaakin seurata mikäli haluat liikuttaa ethereumia mahdollisimman edullisesti.

ethereumin kaasumaksut

Polygonin kaasumaksuja voit seurata polygonscan sivustolta tästä, on olemassa toki muitakin lohkoketjuja joiden kaasumaksuja voit seurata ja tehdä siirtosi aina mahdollisimman edullisesti.

Trezor on edullisempi kylmälompakko

Lohkoketjujen kaasumaksut listaus

Edellä on listattu muutamia yleisiä lohkoketjuja ja niiden kaasumaksuja linkein, on toki olemassa myös muita lohkoketjuja joissa kaasumaksut voivat erota huomattavasti mutta yleisesti aina kun lohkoketjun päällä liikutetaan jotain tai allekirjoitetaan älysopimus maksetaan kaasumaksu eli transaktiomaksu jonka tarkoitus on ylläpitää verkkoa osassa voi olla myös maksuttomia siirtoja tai älysopimuksia. On myös tärkeää seurata transaktiomaksuja jotta voit säästää kaasumaksuissa.

Varo huijauksia – Kaasumaksut takaisin?

Twitterissä ja muuallakin törmää sivustoihin jotka lupaavat palauttaa kaasumaksut ”gas fee returns” nämä ovat oikeasti huijauksia kaikki, kaasumaksua ei voi saada takaisin. Tässä yksi mainos johon törmäsin twitterissä, et voi saada transaktiomaksua mitenkään takaisin vaikka nämä mainokset sellaista väittäisikin.

ETH Kaasumaksut takaisin - Tämä on huijaus

Billfoldin avulla suojaat kryptolompakkosi avaimet

Sivustomme käyttää evästeitä